Over ons
Biologische Rozenkwekerij de Bierkreek is een in tuinrozen (en inheemse rozen) gespecialiseerde kwekerij, enig in haar soort. Wij kweken gecertificeerd biologisch, en maken gebruik van ruim 40 jaar ecologische kennis van de samenhang van inheemse planten- en diergemeenschappen en processen, zowel boven- en ondergronds. Met 25 jaar ervaring in de biologische rozenteelt, hebben we een selectie gemaakt van oergezonde rozen voor iedere (natuurrijke) tuin, landgoed of balkon, die geen schade doen aan biodiversiteit en onze leefomgeving én mooi zijn om te zien! En daar willen we samen met u van genieten.
Hoe ziet onze ideale wereld eruit?
Wij dromen van tuinen met een bodem die krioelt van het leven, vol met schone, biologisch gekweekte planten, waar geur en kleur je tegemoet komt, zodat je er blij van móet worden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de generaties na ons. Kwekers en tuineigenaren verwonderen zich (weer) over alles wat leeft, begrijpen de samenhang en verbondenheid en nemen hun eigen verantwoordelijkheid in het behoud van hun eigen leefomgeving.
Waarom doen we wat we doen?
Wij willen alleen tuinrozen kweken zonder een negatieve invloed te hebben op de rozen zelf, op de organismen die de rozen bezoeken of waarmee ze samenwerken, op andere planten, op de bodem en het grondwater. ‘Kweken met goed geweten’. Alleen door op die manier te werken, zal de biodiversiteit niet verder afnemen. Door uitleg te geven over alles wat leeft, op, rond en onder de rozen, mensen laten verwonderen en nadenken over de rol die hun kwekerij of tuin kan hebben als bijdrage aan de biodiversiteit.
“Samen natuur de tuin inbrengen”
Hoe werken wij?
Bewust maken we de keuze voor gecertificeerd biologisch. Dit is herkenbaar aan het Europese logo ‘het groene blaadje’. Gecertificeerd biologisch is wettelijk vastgelegd in Europese regelgeving en is de enige echte garantie dat de planten ook echt biologisch gekweekt zijn. En dus ook als enige ‘biologisch gekweekt‘ genoemd mogen worden! Het woord ‘biologisch’ is beschermd.
Daar bovenop gebruiken we onze ecologische kennis van de samenhang van inheemse planten- en diergemeenschappen en processen in bodem en water. We delen deze kennis en inzichten graag door dit te laten zien en beleven op de kwekerij, door advies in tuinontwerpen en delen van teelt technische kennis met (beginnende) biologische collega rozenkwekers. In onze plantadviezen nemen wij ook inheemse bomen en struiken op, omdat deze bijdragen aan biodiversiteitsherstel.
De Bierkreek anno 2024
De Bierkreek is intussen uitgegroeid tot een klein familiebedrijf. Zoon Luuk en dochter Britta werken nu af en toe mee; dat is echt heel bijzonder en daar zijn wij trots op. Achter de schermen bij het inpakken, websiteonderhoud, en u kunt ze ontmoeten bij de verschillende plantenbeurzen.
Het bedrijf zelf is verhuisd van de polders van IJzendijke naar de polders van Biervliet in de gemeente Terneuzen. Het is kleiner van opzet, ingegeven door privéomstandigheden, maar met nog meer keuze. Het is nog steeds te vinden in de regio Zeeuws-Vlaanderen in provincie Zeeland, op ca 10 km van de grens met België en ca 20 km van de West Zeeuws-Vlaamse kust. De verkoop van biologische tuinrozen aan particulieren gaat nog steeds rechtstreeks vanaf het erf, via de webwinkel, onze verkooppunten en vanaf een aantal plantenbeurzen in Nederland, België en Duitsland. De levering aan onze verkooppunten gebeurt via onze biologische partner Dependens in Bennekom. Voor ons gaat in 2024 een nieuw tijdperk in en we hopen u van harte te ontmoeten!
Team Bierkreek
LEES MEER
Biologische rozenkwekerij de Bierkreek startte 25 jaar geleden (1999) met het kweken van gecertificeerde tuinrozen. De wens om een verschil te maken in de wereld in plaats van veel geld te verdienen en rijk te worden, was (is nog steeds) sterk. De vier oprichters Eric de Milliano en zijn vrouw Geertje van der Krogt, Hans van Hage en Marianne Lundahl voelden er niets voor om in de opkweek van tuinrozen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Er mocht geen negatieve impact zijn op de directe omgeving van de kwekerij of het grondwater. “Kweken met goed geweten” noemden wij dat. Sterker nog: liever iets mooier en gezonder achterlaten dan dat je het voor het eerst aantreft.
Door de manier waarop wij als mens omgaan met onze leefomgeving, staat de aarde enorm onder druk. De biodiversiteit, de variaties en aantallen dier- en plantensoorten die met elkaar samenwerken, neemt deze steeds verder af. Zonder biodiversiteit is er geen leven mogelijk. Wij willen alleen tuinrozen kweken zonder een negatieve impact te hebben op de rozen zelf, op de organismen die de rozen bezoeken of waarmee ze samenwerken, op andere planten, op de bodem en op het grondwater, waardoor de biodiversiteit niet verder afneemt.
Er was dan ook geen moment twijfel dat een (gecertificeerde) biologische aanpak de beste keuze zou zijn.
Pionieren
“Onmogelijk” werd er toen gezegd door verschillende adviesbureaus en collega rozenkwekers. Collega’s in de sierplantenteelt die dit ook wilden, waren op dat moment op een hand te tellen. Het woord ‘biodiversiteit’ werd nog niet gebruikt en werd alleen nog genoemd in schooldictaten ecologie. We wilden (en moesten) het dus alleen doen. Dit betekende echt pionieren, het wiel uitvinden voor de teelttechniek maar ook zelf de vermarkting regelen. En wat hebben we geploeterd in die in de Zeeuwse zandige klei! Het was pittig, uitdagend, we hebben gelachen, gehuild en offers gebracht. Maar het is het absoluut waard!